Máte radi kapustu? Veď čo iné si dopriať k nedeľné kachničce. A ak ste priaznivci zdravej stravy, určite si obľúbite kapustovej šaláty a kvasená kapusta strong>.
Prvý kapusta sa objavuje už koncom jari, hlavným obdobím je však jeseň, kedy kapusta hrá všetkými farbami. Podľa tých delíme kapusta na biele, červené a niekedy aj modré.
A hlavne na kyslú kapustu vám prinášame tyhle recepty.
Poctivá kapustnica z kyslej kapusty
Poctivá kapustnica, čo zasýti a je správne kyslá.
INGREDIENCIE
- 2 cibule
- 2 klobásy
- 1 balenie kyslej kapusty
- 1 kyslá smotana
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 3 zemiaky
- 2 bobkové listy
- 3 guľôčky nového korenia
- 5 guličiek čierneho korenia
- rasca
- soľ
- korenie
- maslo
POSTUP
- Cibuľu nakrájame najemno a na masle opražíme dozlata.
- Pridáme pokrájanú klobásu a kapusta.
- Dusíme.
- Pridáme korenie, osolíme a okoreníme.
- Zalejeme vodou a varíme.
- Zeleninu a zemiaky pokrájame na kocky a pridáme do polievky.
- Varíme domäkka.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame.
Objavte podobné tipy
Domáci halušky s kapustou
Pripravte domáce halušky, nie je to tak zložité.
INGREDIENCIE
- 500 g zemiakov
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 balenie kyslej kapusty
- 300 g slaniny
- 1 lyžica masla
POSTUP
- Zemiaky oškrabeme a nastrúhame najemno.
- Pridáme múku, vajce a osolíme.
- Vypracujeme cesto.
- Hrniec s vodou privedieme k varu.
- Halušky cez sito PASÍRUJE do vriacej vody.
- Akonáhle vyplávajú na povrch, halušky vyberieme.
- Slaninu pokrájame a orestujeme na masle.
- Kapusta varíme približne 30 minút domäkka.
- Halušky premiešame s kapustou aj slaninou a podávame.
Ľahký šalát z červenej kapusty
Chutný a zdravý šalát hotový za pár minút.
INGREDIENCIE
- 1 červená kapusta
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky horčice
- 2 lyžice jablčného octu
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
- hrsť pažítky
POSTUP
- Kapusta pokrájame najemno.
- Ostatné ingrediencie premiešame a vytvoríme zálievku.
- Zálievku starostlivo premiešame s kapustou.
- Podávame.
Predstavili sme vám tri osvedčené recepty s kapustou.
Okrem soli a korenia použite na kapustu bobkový list, klinčeky, nové korenie a rascu. Nebojte sa kapusta prisladiť. Kyslejšie chuti naopak dosiahnete pridaním nálevu z kyslej kapusty alebo vínneho octu.
Do duseného kapusty pridajte jablko či ananás.
Ak máte chuť na kapustu zapekané, opäť môžete využiť našich receptov na webe.