Zdravé recepty z kyslej kapusty alebo pochúťka s množstvom vitamínov

Fermentovaná alebo tiež kvasená kapusta má v kuchyni nemálo kulinárskych kombinácií.

Túto domácu pochúťku je dobré mať v špajze po celý rok.

Je plné vitamínov a výhoda plynie aj z jeho trvanlivosti.

Pripravili sme si pre vás tie najchutnejšie recepty z kyslej kapusty.

Kapustový šalát z kyslej kapusty

Dokonalá zimná príloha k hlavnému chodu je šalát z kyslej kapusty. Ochutnajte!

INGREDIENCIA

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 mrkva
  • 2 ks jabĺk
  • chren
  • 1 mandarínka
  • cukor múčka

POSTUP

  • Kapustu si scedíme (vodu nevylievame) a nakrájame najemno.
  • Mrkvu si olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  • Rovnako tak urobíme aj s jablkami.
  • Chrenu si dáme podľa chuti, strúhame najemno.
  • Všetko spolu zmiešame.
  • Dochutíme cukrom a pridáme na kocky nakrájanú mandarínku.
Recept na šalát s kyslou kapustou a mandarínkou.
dobruchut.aktuality.sk

Radi by ste si urobili domácu kyslú kapustu do pohárov. Pozrite sa, ako na to!

Dusená kyslá kapusta bez múky

Potrebujete chutnú vitamínovú prílohu k mäsitým pokrmom? Potom môže prísť vhod túto dusenú kapustu. Navyše nie je zahustené múkou.

INGREDIENCIA

  • 500 g kyslej kapusty (biela alebo červená)
  • 1 cibuľa
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 lyžica masti alebo oleja
  • cukor
  • soľ
  • korenie
  • rasca

POSTUP

  • Kapustu si scedíme, cibuľku si nakrájame nadrobno.
  • Na oleji či masti si cibuľu osmažíme, potom pridáme kapustu a dochutíme podľa toho, ako veľmi je kyslá.
  • Ak ho chceme okysliť, pridáme trochu nálevu, pokiaľ je naopak kyslé, pridáme cukor.
  • Dochutíme soľou, korením, rascou a podlejeme trochou vody.
  • Zemiaku si olúpeme a nastrúhame najemno.
  • Primiešame k kapuste a necháme dusiť, kým kapusta pekne nezhustne.
Zahustená kyslá kapusta, ktorá sa skvele hodí k mäsu.
bonvivani.sk

Kurča pečené na kyslej kapuste

Fermentovaná kapusta sa dokonale hodí aj ku kuraciemu mäsu. Podarí sa, keď má krásne chrumkavú kožičku.

INGREDIENCIA

  • 3 plátky slaniny
  • 8 kuracích štvrtok
  • ¾ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 1 cibuľa
  • 700 g bielej alebo červenej kyslej kapusty
  • 1 hrnček vody
  • 1 bobkový list
  • 2 zemiaky
  • rasca
  • cesnak
  • mletá červená paprika

POSTUP

  • Zemiaky si olúpeme a nastrúhame najemno.
  • Slaninu si nakrájame na kocky a na panvici si ju nasucho osmažíme.
  • Kurča si osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, rascou a cesnakom.
  • Do pekáčika si dáme scedenú kapustu zmiešanú so zemiakmi, posypeme rascou a navrch položíme kura, plátky cibule, bobkový list a slaninu.
  • Dáme piecť na 200 °C.
  • V priebehu pečenia občas podlievame šťavou z kurčaťa a vodou.
  • Pečieme zhruba hodinu.
Recept na kyslú kapustu s kuracím mäsom.
pinterest.com

Údená polievka zo šťavy kyslej kapusty

Zostala vám z predošlého obeda šťava z kyslej kapusty a vy neviete, ako ju využiť inak, než vypiť? Skúste túto výdatnú polievku, ktorá má záľubu najmä na Slovensku.

INGREDIENCIA

  • 250 g údeného mäsa
  • 250 g bravčovej krkovičky
  • 1 cibuľa
  • 2 cesnaky
  • 1 liter šťavy z kyslej kapusty
  • 1 a ½ litra vody
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • domáce široké cestoviny

POSTUP

  • Do hrnca si dáme vodu, šťavu z kapusty a údené aj bravčové mäso.
  • Pridáme soľ (nie však príliš, údené je slané dosť), huby, ktoré sme si nechali aspoň pol hodiny močiť, cibuľu aj so šupkou, olúpané cesnaky a privedieme do varu.
  • Vývar necháme variť asi hodinu, potom pridáme celé olúpané zemiaky a varíme do zmäknutia zemiakov.
  • Medzitým si uvaríme cestoviny.
  • Nakoniec polievku dochutíme.
  • Podávame s kúskami obranného mäsa, zeleninou a cestovinami.
Recept na polievku zo šťavy z kyslej kapusty.
dobrakuchyna.sk

Vyprážané placky z kyslej kapusty

Jednoduchým receptom z kyslej kapusty sú aj tieto placky. Ešte neviete, čo narýchlo uvariť?

INGREDIENCIA

  • 500 g kapusty
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 a ½ hrnčeka mlieka
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky soli
  • korenie
  • majorán
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Múku si dáme do misy, pridáme k nej mlieko, vajcia, soľ, korenie, majorán a zmiešame.
  • Pridáme vytlačenú kvasenú kapustu a vymiešame cesto.
  • Vyprážame na rozpálenom oleji, kde tvoríme placky.
Placky s kyslou kapustou sú ideálne ako rýchly obed aj večera.
kuchniarewelka.pl

Ako na tento recept z kyslej kapusty? Pozrite sa na videorecept:

FUCZKI - PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY - PRZEPIS NA PYSZNY I TANI OBIAD

Prvá kapusta sa objavuje už v neskorej jari, hlavným obdobím je však jeseň, kedy kapusta hrá všetkými farbami. Podľa toho delíme kapustu na bielu, červenú a niekedy aj modrú.

Zaujímalo by vás, ako si vybrať kvalitný krb do domácnosti? V našej recenzii na elektrické krby sme si zmienili nielen najobľúbenejšie modely, ale aj tipy na výber.

Ako poznáte, že je kyslá kapusta skazená?

Jednoducho! Pokiaľ ste ho správne naložili, udusali a kúpalo sa celé ponorené v optimálnom množstve šťavy i soli, kvasilo bez prístupu vzduchu a po dobe kvasenia bolo uchovávané pri teplote nižšej 10 °C, nemalo by mu nič byť.

Prirodzene má sírny zápach a peknú farbu. Ak je biela kapusta skôr hnedá, môže to byť spôsobené použitím soli s jódom, vekom kapusty alebo kvasením pri vysokej teplote. Pokiaľ ale nesmrdí hnilobou, nemá viditeľné známky plesne, mazľavú konzistenciu alebo netypickú chuť, malo by byť úplne v poriadku.

Ako kapusta správne dochutiť?

Ako prvú kapustu ochutnajte. Ak je príliš kyslé, lák prelejte do pohára a uchovajte na niečo iné. Kapustu potom počas varenia pekne oslaďte a podlejte vodou nariedeným lákom. Málo kyslú kapustu potom dochucujeme vínnym alebo liehovým octom. Harmóniu kyslosti a sladkosti regulujeme pridaním cukru.

Na ďalšie dochutenie okrem soli a korenia použite na kapustu bobkový list, klinčeky, nové korenie a rascu .

Do duseného kapusty pokojne pridajte jablko či ananás.

Ak máte chuť na kapustu zapekané , opäť môžete využiť naše recepty na webe.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.