Vedeli ste, že predtým bol losos považovaný za pokrm chudobných?
V našich riekach sa losos bežne vyskytoval a za nóbl jedlo bol vtedy považovaný kapor.
Toto už dnes neplatí. Napriek tomu lososa pomerne ľahko kúpite v najbližšom supermarkete.
Jeho ružovkasté až dočervena sfarbené mäso patrí medzi najchutnejšie a najkvalitnejšie rybie mäsa. Preto sme pre vás pripravili recepty na pečeného lososa. Nechajte si chutiť.
Pečený losos na masle
Jednoduché, chutné, zdravé. Možno od receptu chcieť viac?
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 2 filety z lososa
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 hrnček húb (šampiňóny aj iné)
- 1 lyžička nasekaného kôpru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zapečieme rúru na 180 ° C.
- Rozmixujeme huby s citrónovou šťavou, kôprom a maslom.
- Osolíme. Okoreníme.
- Lososa vložíme do zapekacej misky.
- Prelejeme omáčkou.
- Pečieme približne 20 minút.

Objavte podobné tipy
Zapečený losos so smotanou
Či už so zemiakmi zapečiete čokoľvek, výsledok zvyčajne stojí za to. Prepojenie lososa, zemiakov a smotany je priamo famózny kombináciou.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 2 filety z lososa
- 500 g zemiakov
- 1/2 červenej cibule nasekané na jemno
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 hrste čerstvého špenátu
- 150 ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
- 40 g eidamu
POSTUP
- Zemiaky uvaríme a nakrájame na plátky.
- Zapečieme rúru na 180 ° C.
- Rozpálime panvicu s olivovým olejom a osmažíme cibuľku dozlatista.
- Dno zapekacej misky poukladáme najprv vrstvu zemiakov a opraženou cibuľku.
- Ďalšiu vrstvu tvorí losos a špenát.
- Vrstiev môžeme dať viac na seba.
- Smotanu osolíme, okoreníme a nalejeme do zapekacej misky.
- Posypeme syrom.
- Pečieme približne 20 minút.

Losos v rúre so syrom
Zapečený syr povýši rýchlovku na gurmánsky zážitok. Skvelý jednoduchý obed aj večere.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 2 filety z lososa
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nasekaného kôpru (možno vynechať)
- 3 jarné cibuľky nasekané na jemno
- 80 g čedaru (možno nahradiť eidamom)
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zapečieme rúru na 180 ° C.
- Lososa osolíme, okoreníme a vložíme do zapekacej misky.
- Potrieme cesnakom a kôprom a pečieme 15 minút.
- Posypeme jarnou cibuľkou a navrch poukladáme čedar.
- Pečieme ďalších 5 minút, kým syr nezozlátne.

Predstavili sme vám tri recepty, ako možno chutne a ľahko pripraviť lososa.
Pri zapekanie môžeme dať priestor svojej kreativite a zapojiť tiež rôzne druhy zeleniny, olivy, ale i napríklad jablká.
Medzi koreniace bylinky, ktoré si s lososom rozumejú, patrí okrem už spomínaného kôpru petržlenová vňať, pažítka, bazalka či rozmarín.
K lososovi si dajte zemiaky na rôzne spôsoby alebo využite nášho receptu na zeleninový šalát , ktorý si tiež môžete dopriať ako prílohu.