Patríte k sorte ľudí, ktorí bežne obedujú cestoviny so syrom a kečupom?
Potom teda dúfame, že posunieme vaše stravovacie návyky na novú úroveň!
Cestoviny sú skvelým a rýchlym doplnkom na mnohé ingredienciám a majú svoje miesto takmer vo všetkých domácnostiach.
Nechajte sa inšpirovať rôznymi recepty, s ktorými využijete cestoviny na mnoho spôsobov.
Cestoviny so syrovou omáčkou
INGREDIENCIE
- 500 g cestovín
- 1,5 šálky mlieka
- 2 lyžice múky
- 2-3 šálky strúhaného syra typu čedar
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica horčice
POSTUP
- Uvarte cestoviny podľa návodu. Zlejte a dajte ich bokom.
- Zahrejte 1 šálka mlieka vo vyššej panvici. Bokom si v mise zmiešajte 1/2 šálky mlieka s múkou, dôkladne, aby nevznikli hrudky. Akonáhle ide z mlieka v panvici para, vlejeme do neho zmes mlieka s múkou. Svižne miešame, kým nedostaneme krémovú konzistenciu (cca 3-4 min).
- Stlmte oheň a začnite pridávať strúhaný syr, soľ a horčicu. Miešajte kým sa všetok syr neroztaví a omáčka bude mať krémovú nehrudkovou konzistenciu. Ak je omáčka príliš hustá môžete ju zriediť ďalším mliekom. Ak chcete, môžete pridať Vaše obľúbené korenie (bazalka, oregano, atď.). Odstavte z ohňa.
- Na tanieri zmiešajte cestoviny s omáčkou, aby neboli suché. Môžete posypať obľúbeným syrom.

Cestoviny so špenátom a parmezánom
INGREDIENCIE (4 osoby)
- ľubovoľné cestoviny
- 3 lyžice masla
- 2 strúčiky drveného cesnaku
- 5-6 šálok špenátu (čerstvé balené listy)
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Uvarte cestoviny podľa návodu. Zlejte ich, ale nechajte si bokom 1/2 šálky vody z cestovín.
- V hrnci alebo vyššej panvici rozohrejte maslo na strednú teplotu. Pridajte prelisovaný cesnak a smažte 2-3 min. Pridajte uvarené cestoviny a listy špenátu. Opatrne miešajte, tak dlho, kým sa listy špenátu nescvrknou. Ak začnú byť cestoviny príliš suché, prilievajte vodu, ktorú ste si odliali do šálky.
- Pridajte 1/4 šálky parmezánu a zamiešajte. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Preložte cestoviny do väčšej misy, posypte zvyšným parmezánom a hneď podávajte.

Cestoviny s brokolicou v paradajkovej omáčke
INGREDIENCIE
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 1/2 šálky lúpaných mandlí
- 800 g celých paradajok v plechovke
- ružičky z 1 brokolice nôžka na kocky
- 350 g cestovín
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 šálka listov čerstvej bazalky
POSTUP
- Predhrejte rúru na 230 ° C. Na sporák dajte variť väčší hrniec s osolenou vodou.
- Plech vyložte dvoma kusmi alobalu alebo papiera na pečenie. Na jeden kus nasypte mandle. Na druhý kus dajte brokolicu. Plech umiestnite do rúry. Pečte, kým nie sú mandle zlatistej (asi 7 min).
- Papier s mandľami zložte z plechu a nechajte na ňom ešte ďalších 7 min piecť brokolicu.
- Hotovú brokolicu osoľte a okoreňte a dajte ju z plechu bokom do misy.
- Do vody, ktorá sa zatiaľ začala variť na sporáku dajte cestoviny a uvarte podľa návodu.
- Opražené mandle dajte do mixéra a rozmixujte na jemno, pridajte k mandliam cesnak a ďalej mixujte. Pokvapkajte olivovým olejom a mixujte, aby sa všetko prepojilo dohromady.
- Pridajte bazalku a domixujte do hladkej zmesi. Zmes potom vložte do misy s brokolicou.
- Do mixéra teraz dajte celá paradajky z plechovky a asi jednu šálku šťavy z paradajok a rozmixujte ich na kašu. Pridajte ich do misy s brokolicou a všetko dobre premiešajte. Pridajte lyžičku soli a 1/2 lyžičky korenia.
- Zlejte uvarené cestoviny a na taniere na ne servírujte brokolicovou omáčku. Môžete posypať obľúbeným syrom.

Cestoviny so sušenými paradajkami
INGREDIENCIE
- 500 g obľúbených cestovín
- 2 lyžice masla
- 1/2 šálky červenej cibule na kocky
- 2 lyžice múky
- 2 hlavičky pečeného cesnaku alebo 3 strúčiky čerstvého
- 1/2 šálky sekaných alebo mletých vlašských orechov
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1/2 šálky rozmixovaných sušených paradajok
- 4 šálky mlieka
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 šálka strúhaného parmezánu
POSTUP
- Celú hlavičku cesnaku položíme koreňom dole a horná časť pozdĺžne odrežeme (asi 1 cm) Hlavičku cesnaku potom položíme na alobal, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
- Cesnak poctivo celý zabalíme do alobalu, aby sme tam nemali žiadne prieduchy. Vložíme na plech do rúry a pečieme približne hodinu na 200 ° C.
- Hotový cesnak by mal byť nahnedlý a mäkký. Po upečení ho vyberieme z alobalu a od koreňa jednotlivé strúčiky cesnaku vymačkne von.
- Dajte variť cestoviny podľa návodu.
- Zatiaľ rozpustite maslo vo väčšom hrnci. Pridajte kocky cibule a nechajte zosklovatieť (3-5 min). Pridajte k cibuli múku, miešajte kým nedostane svetlohnedú farbu (2-3 min).
- V menšej miske vidličkou rozdrvte upečený cesnak a pridajte ho k cibuľke. Prisypte vlašské orechy, špenát, sušené paradajky a stále svižne miešajte, aby ste omáčku nepripálili.
- Prilejte mlieko, sušený cesnak, korenie a soľ a všetko dobre premiešajte. Varte za občasného miešania do zhustnutia (5-8 min). Pridajte parmezán a varte opäť do zhustnutia (ďalších 5-8 min).
- Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť vodou alebo mliekom. Dochutíme ešte soľou, korením alebo syrom podľa chuti. Zdá- Ak sa Vám omáčka dobre okorenená, môžete vypnúť plameň a zliate uvarené cestoviny dajte do hrnca s hotovou omáčkou.
- Premiešajte, aby cestoviny neboli suché. Podávať na taniere môžete cestoviny posypané parmezánom.

Ako vidíte, cestoviny ide pripraviť na mnoho spôsobov a je len na vás, ktorý si vyberiete.
Cestoviny môžeme zapekať s nepreberným množstvom rôznych surovín. Pre rýchlu večeru môžete zvoliť napríklad tento recept, pre pikantnejšiu variantu doplnenú o mrkvu a papriku skúste tieto cestoviny.
bolonské špagety
INGREDIENCIE
- 1 cibuľa
- soľ
- 1 hrnček paradajok alebo pretlaku
- 2 strúčik cesnaku
- korenie mleté
- špagety
- bazalka
- parmezán
- olej
- 500 g mletého mäsa – miešaného alebo podľa preferencií
POSTUP
- Uvaríme špagety.
- Na omáčka osmažíme cibuľu, pridáme mäso.
- Keď mäso zhnedne, osolíme a okoreníme,
- Pridáme prelisovaný cesnak a dusíme 15 minút.
- Pridáme paradajky a dusíme ďalších 10 minút.
- Špagety servírujeme s omáčkou uprostred ako v hniezde, so syrom a bazalkou na špici.

Objavte podobné tipy
špagety Carbonara
INGREDIENCIE
- 100 g slaniny
- 50 g syra (tvrdého ovčieho)
- 50 g parmezánu
- 3 veľké vajcia
- 350 g špagiet
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- soľ a korenie
POSTUP
- Uvaríme špagey.
- Nakrájame slaninu, nastrúhame syr a vylisujeme cesnak.
- Vo veľkej panvici orestujeme slaninu a cesnak.
- Cestoviny pridáme do panvice.
- Žĺtky prošleháme v miske s väčšinou syra a smotanou.
- Panvicu s cestovinami zložíme z platne a prilejeme k nim vaječnú zmes.
- Pridáme pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili – omáčka musí byť vláčna a hladká.
- Servírujeme posypané zvyšným syrom.

makaróny
Sú podobné špagetám, sú však duté a výborné s rôznymi omáčkami. Skvele sa hodí aj k príprave nákypov.
INGREDIENCIE
- 400 g makarónov
- sov
- 2 lyžice hladkej múky
- 50 g masla
- 1/2 l mlieka
- 100 g syra gouda
- korenie
- 6 paradajok
POSTUP
- Uvaríme makaróny.
- Na masle opražíme múku, zalejeme mliekom a za stáleho miešania povaríme 2 minúty.
- Prisypeme syr, okoreníme, osolíme, pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ďalších 10 minút.
- Nakoniec pridáme makaróny, premiešame a hneď vypneme.
- Servírujeme posypané trochou zvyšného syra, s bazalkou, tymiánom .. podľa chuti.

Lasagne s mletým mäsom
Lasagne sú cestovinové pláty obdĺžnikového tvaru. V supermarketoch kúpime tieto cestoviny vo farbe zelenej, červenej či známej žltej. V kuchyni majú svoje využitie väčšinou ako zapekaný pokrm s mletým mäsom alebo zeleninou. Bývajú tiež používané ako plnené závitky.
INGREDIENCIE
- lasagne
- 1/2 kg mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 l mlieka
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 a pol hrnčeka na drobno nakrájaných paradajok
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice grilovacieho korenia
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička provensálske korenie
- 1/2 hrnčeka nastrúhaného eidamu
POSTUP
- Orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme mleté mäso.
- Potom pridáme paradajky, korenie a soľ a dusíme pod pokrievkou cca 20 minút.
- Do hrnca nalejeme mlieko, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania privedieme do varu. Vymiešame hustú bešamelovú omáčku.
- Do zapekacej misy kladieme jednotlivé vrstvy: bešamel na dno, potom vrstvu lasagní, na ne mleté mäso, bešamel, cestoviny. Poslednú vrstvu tvorí mäsová zmes s paradajkami. Posypeme tvrdým syrom.
- Zapekaciu misu priklopíme a dáme do vyhriatej truby. Pečieme 25 minút na 180 ° C, potom odklopíme a pečieme cca 15 minút – do zapečenie vrchnej vrstvy syra.

špenátové Lasagne
INGREDIENCIE
- lasagne
- strúhaný syr
- 1/2 l mlieka
- 4 lyžice masla
- 4 lyžice hladkej múky
- mrazený špenát
- strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- téglik smotany na šľahanie
- olej
- Sula korenie
POSTUP
- Cibuľu osmažíme na oleji a pridáme rozmrazený špenát. Zamiešame a necháme prevariť.
- Špenát ochutíme soľou, korením a lisovaným cesnakom. Nakoniec pridáme smotanu a ešte krátko povaríme.
- V hrnci rozpustíme maslo a pridáme k nemu múku. Všetko dôkladne premiešame, aby nám vznikla hladká zápražka. Zápražku zalejeme mliekom a varíme do zhustnutia.
- Pripravíme si zapekaciu misku. Na dno nalejeme trochu bešamelu, pridáme lasagne, na ne dáme špenát a opäť trochu bešamelu, opakujeme do spotrebovania surovín, končíme bešamelom, posypeme ešte syrom.
- Lasagne zakryjeme alobalom a dáme ich piecť do predhriatej rúry. Pečieme na 200 ° C asi 30 minút, na posledných desať minút alobal zložíme a pečieme ešte 15 minút dozlatista.

ravioli
Ravioli majú tvar štvorčekov a obsahujú rôzne náplne:
- masové
- zeleninové
- hubové
- syrové
Hodí sa k hubovým, smotanovým či masovým a paradajkovým omáčkam.
Viac o raviolách sa dozviete treba v tomto článku .
INGREDIENCIE
- 400 g morčacieho mäsa
- 1 hrnček duseného špenátu
- 1/2 kg hladkej múky
- 6 paradajok
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- soľ, korenie
- 6 strúčikov cesnaku
- tyminán
- zelené bylinky podľa chuti
- hrsť syra
- soľ, korenie
POSTUP
- Na oleji orestujeme mäso a cesnak.
- Pripravíme cesto z múky a vajec a rozvaľkáme ho na tenkú placku.
- Radielkom ho pokrájame na štvorčeky a na polovicu z nich poukladáme kôpky mäsovej zmesi, ostatnými štvorčeky je priklopíme.
- Okraje pritlačíme a v mierne osolenej vriacej vode uvaríme.
- Na oleji opražíme nakrájané paradajky, rozotrený cesnak, tymian, oregano alebo petržlenovú vňať a osolíme. Podusíme 10 minút.
- Hotové ravioli na tanieroch polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom.

V tomto článku sme pripravovali pokrmy hlavne z varených cestovín. Určite ale vyskúšajte našich ďalších 5 receptov na zapekané cestoviny.