10 najobľúbenejších receptov s cestovinami: stolujte ako v Taliansku

Patríte k sorte ľudí, ktorí bežne obedujú cestoviny so syrom a kečupom?

Potom teda dúfame, že posunieme vaše stravovacie návyky na novú úroveň!

Cestoviny sú skvelým a rýchlym doplnkom na mnohé ingredienciám a majú svoje miesto takmer vo všetkých domácnostiach.

Nechajte sa inšpirovať rôznymi recepty, s ktorými využijete cestoviny na mnoho spôsobov.

Cestoviny so syrovou omáčkou

INGREDIENCIE

  • 500 g cestovín
  • 1,5 šálky mlieka
  • 2 lyžice múky
  • 2-3 šálky strúhaného syra typu čedar
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica horčice

POSTUP

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu. Zlejte a dajte ich bokom.
  2. Zahrejte 1 šálka mlieka vo vyššej panvici. Bokom si v mise zmiešajte 1/2 šálky mlieka s múkou, dôkladne, aby nevznikli hrudky. Akonáhle ide z mlieka v panvici para, vlejeme do neho zmes mlieka s múkou. Svižne miešame, kým nedostaneme krémovú konzistenciu (cca 3-4 min).
  3. Stlmte oheň a začnite pridávať strúhaný syr, soľ a horčicu. Miešajte kým sa všetok syr neroztaví a omáčka bude mať krémovú nehrudkovou konzistenciu. Ak je omáčka príliš hustá môžete ju zriediť ďalším mliekom. Ak chcete, môžete pridať Vaše obľúbené korenie (bazalka, oregano, atď.). Odstavte z ohňa.
  4. Na tanieri zmiešajte cestoviny s omáčkou, aby neboli suché. Môžete posypať obľúbeným syrom.

Hotový recept na cestoviny so syrovou omáčkou thekitchn.com

Cestoviny so špenátom a parmezánom

INGREDIENCIE (4 osoby)

  • ľubovoľné cestoviny
  • 3 lyžice masla
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 5-6 šálok špenátu (čerstvé balené listy)
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu. Zlejte ich, ale nechajte si bokom 1/2 šálky vody z cestovín.
  2. V hrnci alebo vyššej panvici rozohrejte maslo na strednú teplotu. Pridajte prelisovaný cesnak a smažte 2-3 min. Pridajte uvarené cestoviny a listy špenátu. Opatrne miešajte, tak dlho, kým sa listy špenátu nescvrknou. Ak začnú byť cestoviny príliš suché, prilievajte vodu, ktorú ste si odliali do šálky.
  3. Pridajte 1/4 šálky parmezánu a zamiešajte. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Preložte cestoviny do väčšej misy, posypte zvyšným parmezánom a hneď podávajte.

Hotový recept na cestoviny so špenátom twopeasandtheirpod.com

Cestoviny s brokolicou v paradajkovej omáčke

INGREDIENCIE

  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • 1/2 šálky lúpaných mandlí
  • 800 g celých paradajok v plechovke
  • ružičky z 1 brokolice nôžka na kocky
  • 350 g cestovín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 šálka listov čerstvej bazalky

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 230 ° C. Na sporák dajte variť väčší hrniec s osolenou vodou.
  2. Plech vyložte dvoma kusmi alobalu alebo papiera na pečenie. Na jeden kus nasypte mandle. Na druhý kus dajte brokolicu. Plech umiestnite do rúry. Pečte, kým nie sú mandle zlatistej (asi 7 min).
  3. Papier s mandľami zložte z plechu a nechajte na ňom ešte ďalších 7 min piecť brokolicu.
  4. Hotovú brokolicu osoľte a okoreňte a dajte ju z plechu bokom do misy.
  5. Do vody, ktorá sa zatiaľ začala variť na sporáku dajte cestoviny a uvarte podľa návodu.
  6. Opražené mandle dajte do mixéra a rozmixujte na jemno, pridajte k mandliam cesnak a ďalej mixujte. Pokvapkajte olivovým olejom a mixujte, aby sa všetko prepojilo dohromady.
  7. Pridajte bazalku a domixujte do hladkej zmesi. Zmes potom vložte do misy s brokolicou.
  8. Do mixéra teraz dajte celá paradajky z plechovky a asi jednu šálku šťavy z paradajok a rozmixujte ich na kašu. Pridajte ich do misy s brokolicou a všetko dobre premiešajte. Pridajte lyžičku soli a 1/2 lyžičky korenia.
  9. Zlejte uvarené cestoviny a na taniere na ne servírujte brokolicovou omáčku. Môžete posypať obľúbeným syrom.

Hotový recept na cestoviny s brokolicou s paradajkovou omáčkou. foodnetwork.com

Cestoviny so sušenými paradajkami

INGREDIENCIE

  • 500 g obľúbených cestovín
  • 2 lyžice masla
  • 1/2 šálky červenej cibule na kocky
  • 2 lyžice múky
  • 2 hlavičky pečeného cesnaku alebo 3 strúčiky čerstvého
  • 1/2 šálky sekaných alebo mletých vlašských orechov
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/2 šálky rozmixovaných sušených paradajok
  • 4 šálky mlieka
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1 šálka strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Celú hlavičku cesnaku položíme koreňom dole a horná časť pozdĺžne odrežeme (asi 1 cm) Hlavičku cesnaku potom položíme na alobal, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  2. Cesnak poctivo celý zabalíme do alobalu, aby sme tam nemali žiadne prieduchy. Vložíme na plech do rúry a pečieme približne hodinu na 200 ° C.
  3. Hotový cesnak by mal byť nahnedlý a mäkký. Po upečení ho vyberieme z alobalu a od koreňa jednotlivé strúčiky cesnaku vymačkne von.
  4. Dajte variť cestoviny podľa návodu.
  5. Zatiaľ rozpustite maslo vo väčšom hrnci. Pridajte kocky cibule a nechajte zosklovatieť (3-5 min). Pridajte k cibuli múku, miešajte kým nedostane svetlohnedú farbu (2-3 min).
  6. V menšej miske vidličkou rozdrvte upečený cesnak a pridajte ho k cibuľke. Prisypte vlašské orechy, špenát, sušené paradajky a stále svižne miešajte, aby ste omáčku nepripálili.
  7. Prilejte mlieko, sušený cesnak, korenie a soľ a všetko dobre premiešajte. Varte za občasného miešania do zhustnutia (5-8 min). Pridajte parmezán a varte opäť do zhustnutia (ďalších 5-8 min).
  8. Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť vodou alebo mliekom. Dochutíme ešte soľou, korením alebo syrom podľa chuti. Zdá- Ak sa Vám omáčka dobre okorenená, môžete vypnúť plameň a zliate uvarené cestoviny dajte do hrnca s hotovou omáčkou.
  9. Premiešajte, aby cestoviny neboli suché. Podávať na taniere môžete cestoviny posypané parmezánom.

Hotový recept na cestoviny so sušenými paradajkami. threeolivesbranch.com

Tip: Na těstovinách se neoplatí šetřit. Chcete-li mít opravdu dobré neslepené těstoviny, raději se těm nejlevnějším vyhýbejte.

Ako vidíte, cestoviny ide pripraviť na mnoho spôsobov a je len na vás, ktorý si vyberiete.

Cestoviny môžeme zapekať s nepreberným množstvom rôznych surovín. Pre rýchlu večeru môžete zvoliť napríklad tento recept, pre pikantnejšiu variantu doplnenú o mrkvu a papriku skúste tieto cestoviny.

bolonské špagety

INGREDIENCIE

  • 1 cibuľa
  • soľ
  • 1 hrnček paradajok alebo pretlaku
  • 2 strúčik cesnaku
  • korenie mleté
  • špagety
  • bazalka
  • parmezán
  • olej
  • 500 g mletého mäsa – miešaného alebo podľa preferencií

POSTUP

  1. Uvaríme špagety.
  2. Na omáčka osmažíme cibuľu, pridáme mäso.
  3. Keď mäso zhnedne, osolíme a okoreníme,
  4. Pridáme prelisovaný cesnak a dusíme 15 minút.
  5. Pridáme paradajky a dusíme ďalších 10 minút.
  6. Špagety servírujeme s omáčkou uprostred ako v hniezde, so syrom a bazalkou na špici.

Špagety sú najlepší na bolonský spôsob.

špagety Carbonara

INGREDIENCIE

  • 100 g slaniny
  • 50 g syra (tvrdého ovčieho)
  • 50 g parmezánu
  • 3 veľké vajcia
  • 350 g špagiet
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Uvaríme špagey.
  2. Nakrájame slaninu, nastrúhame syr a vylisujeme cesnak.
  3. Vo veľkej panvici orestujeme slaninu a cesnak.
  4. Cestoviny pridáme do panvice.
  5. Žĺtky prošleháme v miske s väčšinou syra a smotanou.
  6. Panvicu s cestovinami zložíme z platne a prilejeme k nim vaječnú zmes.
  7. Pridáme pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili – omáčka musí byť vláčna a hladká.
  8. Servírujeme posypané zvyšným syrom.
Carbonara špagety sú obľúbenou pochúťkou k večeru.
foto pinterest.com

makaróny

Sú podobné špagetám, sú však duté a výborné s rôznymi omáčkami. Skvele sa hodí aj k príprave nákypov.

INGREDIENCIE

  • 400 g makarónov
  • sov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g masla
  • 1/2 l mlieka
  • 100 g syra gouda
  • korenie
  • 6 paradajok

POSTUP

  1. Uvaríme makaróny.
  2. Na masle opražíme múku, zalejeme mliekom a za stáleho miešania povaríme 2 minúty.
  3. Prisypeme syr, okoreníme, osolíme, pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ďalších 10 minút.
  4. Nakoniec pridáme makaróny, premiešame a hneď vypneme.
  5. Servírujeme posypané trochou zvyšného syra, s bazalkou, tymiánom .. podľa chuti.

Makaróny sú vylepšené špagety.

Lasagne s mletým mäsom

Lasagne sú cestovinové pláty obdĺžnikového tvaru. V supermarketoch kúpime tieto cestoviny vo farbe zelenej, červenej či známej žltej. V kuchyni majú svoje využitie väčšinou ako zapekaný pokrm s mletým mäsom alebo zeleninou. Bývajú tiež používané ako plnené závitky.

INGREDIENCIE

  • lasagne
  • 1/2 kg mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 l mlieka
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 a pol hrnčeka na drobno nakrájaných paradajok
  • 3 lyžice oleja
  • 2 lyžice grilovacieho korenia
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička provensálske korenie
  • 1/2 hrnčeka nastrúhaného eidamu

POSTUP

  1. Orestujeme cibuľu a cesnak.
  2. Pridáme mleté ​​mäso.
  3. Potom pridáme paradajky, korenie a soľ a dusíme pod pokrievkou cca 20 minút.
  4. Do hrnca nalejeme mlieko, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania privedieme do varu. Vymiešame hustú bešamelovú omáčku.
  5. Do zapekacej misy kladieme jednotlivé vrstvy: bešamel na dno, potom vrstvu lasagní, na ne mleté ​​mäso, bešamel, cestoviny. Poslednú vrstvu tvorí mäsová zmes s paradajkami. Posypeme tvrdým syrom.
  6. Zapekaciu misu priklopíme a dáme do vyhriatej truby. Pečieme 25 minút na 180 ° C, potom odklopíme a pečieme cca 15 minút – do zapečenie vrchnej vrstvy syra.

Lasagne sú veľmi výdatným pokrmom.

Pro přípravu těstovin, ale i jiných pokrmů můžete použít i pánve značky Lamart – je to sázka na jistotu.

špenátové Lasagne

INGREDIENCIE

  • lasagne
  • strúhaný syr
  • 1/2 l mlieka
  • 4 lyžice masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • mrazený špenát
  • strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • téglik smotany na šľahanie
  • olej
  • Sula korenie

POSTUP

  1. Cibuľu osmažíme na oleji a pridáme rozmrazený špenát. Zamiešame a necháme prevariť.
  2. Špenát ochutíme soľou, korením a lisovaným cesnakom. Nakoniec pridáme smotanu a ešte krátko povaríme.
  3. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme k nemu múku. Všetko dôkladne premiešame, aby nám vznikla hladká zápražka. Zápražku zalejeme mliekom a varíme do zhustnutia.
  4. Pripravíme si zapekaciu misku. Na dno nalejeme trochu bešamelu, pridáme lasagne, na ne dáme špenát a opäť trochu bešamelu, opakujeme do spotrebovania surovín, končíme bešamelom, posypeme ešte syrom.
  5. Lasagne zakryjeme alobalom a dáme ich piecť do predhriatej rúry. Pečieme na 200 ° C asi 30 minút, na posledných desať minút alobal zložíme a pečieme ešte 15 minút dozlatista.

Obmenou lasagní s mletým mäsom je recept so špenátom.

ravioli

Ravioli majú tvar štvorčekov a obsahujú rôzne náplne:

  • masové
  • zeleninové
  • hubové
  • syrové

Hodí sa k hubovým, smotanovým či masovým a paradajkovým omáčkam.

Viac o raviolách sa dozviete treba v tomto článku .

INGREDIENCIE

  • 400 g morčacieho mäsa
  • 1 hrnček duseného špenátu
  • 1/2 kg hladkej múky
  • 6 paradajok
  • 2 lyžice oleja
  • 4 vajcia
  • soľ, korenie
  • 6 strúčikov cesnaku
  • tyminán
  • zelené bylinky podľa chuti
  • hrsť syra
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Na oleji orestujeme mäso a cesnak.
  2. Pripravíme cesto z múky a vajec a rozvaľkáme ho na tenkú placku.
  3. Radielkom ho pokrájame na štvorčeky a na polovicu z nich poukladáme kôpky mäsovej zmesi, ostatnými štvorčeky je priklopíme.
  4. Okraje pritlačíme a v mierne osolenej vriacej vode uvaríme.
  5. Na oleji opražíme nakrájané paradajky, rozotrený cesnak, tymian, oregano alebo petržlenovú vňať a osolíme. Podusíme 10 minút.
  6. Hotové ravioli na tanieroch polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom.

Ravioli sú plnené cestoviny

V tomto článku sme pripravovali pokrmy hlavne z varených cestovín. Určite ale vyskúšajte našich ďalších 5 receptov na zapekané cestoviny.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.